Cecilia Hultén
Biträdande statsveterinär
SVA
Cecilia Hultén, biträdande statsveterinär, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)
Jag arbetar sedan många år på SVA med smittskyddsfrågor, riskvärdering och rådgivning kring allvarliga smittsamma sjukdomar hos djur och också med zoonoser, dvs sjukdomar som smittar mellan djur och människor. Arbetet innebär många nationella och internationella kontakter i nätverk och forsknings- och utvecklingsprojekt f f a inom riskvärderingsområdet. Sedan några år tillbaka är jag projektledare på SVA för arbetet med regeringsuppdragen som SVA fått tillsammans med Jordbruksverket och som rör förändringen av salmonellakontrollprogrammet i primärproduktionen.
Jag har tidigare bl a disputerat och forskat inom veterinärmedicinsk klinisk kemi och arbetat som distriktsveterinär.

Session handlar om:
-
11:00-11:30
Förändringar av det svenska kontrollprogrammet för salmonella
Handlar om: Salmonella är en tarmbakterie som kan smitta mellan djur och människor och ge upphov till sjukdom hos människa. Salmonellasmitta har därför kontrollerats och bekämpats bland svenska livsmedelsproducerande djur sedan 1950-talet och antalet smittade besättningar är mycket lågt i ett internationellt perspektiv. Därför är det också mycket få människor som smittas av salmonella från inhemska animaliska livsmedel i Sverige. Den svenska salmonellakontrollen omfattar hela kedjan från foder till livsmedel.
Salmonellakontrollprogrammet fick sin nuvarande utformning vid EU-inträdet 1995. Sedan dess har en omfattande strukturomvandlig skett i animalieproduktionen vilket har lett till att hanteringen i primärproduktionen av nöt och gris inte längre är helt ändamålsenlig. Jordbruksverket och SVA har därför inom ramen för ett regeringsuppdrag föreslagit ett antal förändringar för att göra salmonellakontrollen i nöt- och grisbesättningar mer resurseffektiv och funktionell och där statens roll fokuseras på övervakning av förekomsten av salmonella i primärproduktionen och på förebyggande arbete och där hanteringen i besättningar blir mer proportionerlig i förhållande till den risk salmonella utgör.
Presentationens fokus blir varför detta måste göras för att upprätthålla livsmedelssäkerheten avseende salmonella och hur förändringen kan genomföras med bibehållen livsmedelssäkerhet.