Birgitta Svensson | Bergström & Hellqvist

Birgitta Svensson

Fil dr i mikrobiologi

Tetra Pak

Anställd från 2011 på Tetra Pak Processing som mikrobiologispecialist. Jobbar med mikrobiologi i olika livsmedelsprocesser för mejeri, juicer, växtbaserade produkter mm. Har även jobbat några år med Tetra Paks fyllmaskiner. Före min anställning på Tetra Pak jobbade jag 10 år på mejeriernas branschorganisation Svensk Mjölk. Under min tid som anställd inom industrin har det alltid funnits samarbete med akademin i form av examensarbeten, PhD-projekt, forskningsprojekt och konsortier.

Session handlar om:

  • 13:30-14:00 Biofilm i livsmedelsindustrin – ett multidiciplinärt forskningsområde

    Handlar om: En biofilm är mikroorganismer som fäst in till en yta och bäddat in sig i ett skyddande EPS-lager av protein, sockerpolymerer och DNA.
    EPS lagret skyddar mikroorganismerna till viss del mot bland annat rengöringsmedel och värme.
    Det finns bra och dåliga biofilmer. Men i en livsmedelsproduktion vill man inte ha biofilmsbildning. Här kan mikroorganismer i biofilm orsaka höga totalantal i livsmedlen, produktförstörelse och i värsta fall matförgiftning och dödsfall. I en livsmedelskedja kan problem med biofilm uppstå på flera ställen i kedjan, men effekten av biofilmen kanske inte syns där den uppstår utan betydligt längre fram i kedjan. Biofilmsbildning är en risk för livsmedelssäkerheten. Där det växer andra bakterier kan det även finnas patogener. Att studera biofilm i livsmedelsprocesser och att hitta lösningar för att förhindra biofilmsuppbyggnad är ett multidisciplinärt forskningsområde, som bland annat omfattar mikrobiologi, livsmedelskemi, materialkemi och fysik, och flödeslära. Detta gör det till ett svårstuderat problem. När man ska jobba med ett multidisciplinärt problemområde så krävs också att man kan kommunicera med varandra. Man måste vara ödmjuk inför varandras kunnande och villig att dela med sig av sin egen kunskap.